Chef of heftruckchauffeur: dit zijn de bestbetaalde klussen

Nieuws

Heftruckchauffeur, onderzoeker of magazijnmedewerker. Ook deze zomer is het goed verdienen met veel bijbanen, in loondienst of als zzp’er. Veel jongeren kiezen niet voor één baan, maar doen het liefst meerdere baantjes tegelijk.

Van barista naar fotograaf naar verkoper: de jonge zzp’er wisselt banen bij de vleet. Ze willen niet kiezen en doen van alles tegelijk, zegt Niels Arntz, medeoprichter van zzp-platform Temper, een bemiddelaar tussen veel jongeren (gemiddelde leeftijd: 26) en freelance klussen. 

Steeds meer jongeren kiezen voor ondernemen, in het laatste kwartaal van vorig jaar groeide het aantal jonge zzp’ers (15 tot 25 jaar) zelfs met 24.000, ofwel 41 procent ten opzichte van een jaar eerder, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland telt inmiddels zo’n 1,2 miljoen zzp’ers.

'Consolidatie van tarieven'

Keuzevrijheid en goede verdiensten zijn redenen om als zzp’er aan de slag te gaan, zegt Arntz. Dankzij de krapte op de arbeidsmarkt schoten de uurtarieven voor veel baantjes vorig jaar al omhoog. Dit jaar ziet het platform dat de beloningen niet veel meer groeien, al kan er nog altijd goed onderhandeld worden.

“Afgelopen maand werd er op Temper ruim zesduizend keer succesvol onderhandeld over een hoger uurtarief”, aldus Arntz, die er een stijgende lijn in ziet.

Welke tarieven het hardst groeien? Dit jaar waren er volgens Temper drie uitschieters: voor productpromotie, dat is het aanprijzen van nieuwe producten bijvoorbeeld op straat of op een festival, gebruikersonderzoek onder klanten van een bedrijf en voor magazijnassistenten wordt flink meer geld neergeteld door opdrachtgevers ten opzichte van vorig jaar.

Uitschieters

Wordt er gekeken naar de hoogste uurtarieven, dan zijn de banen in het overzicht hieronder op dit moment de best betaalde klussen. De tarieven zijn exclusief btw en commissie voor Temper, die wordt betaald door bedrijven.

Volgens Arntz maak je vooral een goede kans op een baan als productpromotor, daar melden zich gemiddeld de minste mensen voor: gemiddeld minder dan twee op een vacature. Voor het verzorgen van roomservice is juist wel veel animo: meer dan zeventien mensen melden zich voor één openstaande klus.

Ook in loondienst is het prima verdienen, zegt Ard Huininga, CEO van uitzendplatform Youbahn, dat zich vooral richt op bijbanen voor jongeren en studenten. “De verhogingen van het minimumloon hebben veel impact gehad”, zegt hij. De lonen liggen bij zijn platform al snel 11 procent hoger dan een jaar eerder.

'Minder gekte'

Als het gaat om beloning, is er niet zoveel gekte als vorig jaar, zegt ook Huininga. Vanwege de krappe arbeidsmarkt schoten de uurlonen toen flink omhoog. “Die krapte is er nog steeds”, zegt de CEO. “Maar de banen worden nu wel iets makkelijker vervuld.” Dat komt ook doordat jongeren graag aan de bak willen: het leven is duur en die vakantie moet er toch van komen.

De bestbetaalde klussen zijn volgens Youbahn vaak de baantjes waar iemand vandaag nog snel hulp nodig heeft. “Voor de langere periode liggen de lonen lager, maar is de nood aan de man, dan komt er zomaar 40 procent bovenop”, aldus Huininga. Festivals, catering of HR? Jongeren lopen voor van alles warm, zegt hij.

En ook hier doen ze vaak meerdere dingen tegelijk: “Vaak doen ze één vaste klus voor een paar weken en dan pakken ze er een festival of cateringklus bij als het uitkomt”, zegt Huininga. Zo’n 14 procent van de krachten doet dat, aldus Youbahn. “Omdat het leuk is, maar ook omdat het extra inkomen genereert.”

Ook bij uitzendbureau Tempo-Team zien ze die trend: “Steeds meer jongeren werken extra uren in de zomer”, zegt Bart van Krimpen, arbeidsmarktanalist bij Tempo-Team.

De uitzender ziet ook dat de meeste jongeren werken naast school en dat de gemiddelde verdiensten met een kleine 6 procent omhoog zijn gegaan ten opzichte van vorig jaar. Meer data of lijstjes deelt Tempo-Team niet. 

Gerelateerde artikelen